Select Page

Heb je jarenlang met Windows gewerkt en ben je (sinds kort) overgestapt naar een Mac(Book) ?? Dan herken je dit waarschijnlijk wel.

Voor een van mijn webshops was ik bezig met het upgraden van een plugin. Ik ontwikkel deze webshops lokaal op mijn Mac met gebruik van Mamp Pro, dus alle bestanden staan lokaal op de SDD. Voor het updaten van de betreffende plugin moet je een bestandje downloaden en uitpakken op een tijdelijke locatie. Vervolgens moet je de oorspronkelijke plugin files overschrijven met de inhoud van de zip. So far, so good.

In de Windows wereld is het gebruikelijk dat als je folder “X” overschrijft met een andere folder “X”, je een melding krijgt dat Windows Explorer gaat overschrijven, ongeveer zoals de screenshot hieronder aangeeft.

Klik je dan op “Yes” of “Yes to All”, dan worden de bestaande bestanden overschreven met nieuwere versies, en eventuele nieuwe bestanden/folders worden gekopieerd, alles wordt samengevoegd dus.

Mac OSX gaat hier helaas iets anders mee om. Je krijgt een soortgelijk window met een tweetal keuzes, maar onder water gebeurt er heel wat anders.

Ik had in mijn geval een folder “App”, en op de tijdelijke locatie van de plugin stond ook een folder “App”. Mijn oorsprokelijke folder had 300+ bestanden en folders. De nieuwe folder “App” had er 45. Als je nietsvermoedend er vanuit gaat dat OSX hetzelfde werkt als Windows, dan eindigt je bestaande folder “App” met 45 bestanden en folders. Geen merge dus, maar een gewone copy and replace actie.

Na dit een paar keer meegemaakt te hebben ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Na wat Google zoekacties kwam ik uit op de site van moveAddict, een programma dat ervoor zorgt dat je binnen OSX bestanden en folders kunt mergen. Er is een trial beschikbaar, en als je besluit te kopen kost dit je een kleine 8 dollar.

Met moveAddict kun je in Finder bestanden selecteren, en die verplaatsen/kopieren naar een andere locatie, zonder dat de originele bestanden/folders verdwijnen. Minpuntje vind ik dat je bij grotere kopieeracties voor elke replace een geluid hoort. Ik heb nog geen mogelijkheid gevonden om dit te onderdrukken.